Jak dobrać menu na evencie firmowym?
Bankiety oraz eventy firmowe powinny być zorganizowane z należytą starannością, ponieważ oficjalne imprezy wpływają na wizerunek organizującej je firmy. Bardzo ważny jest wystrój sali czy sposób posadzenia przy stolikach zaproszonych gości. Istotną rolę odgrywa również przygotowywany dla nich catering, który przygotowują specjalnie zatrudnione firmy. Jak powinno wyglądać menu na event? O tym poniżej.
Co powinno się znaleźć w menu eventu?
Catering na evencie firmowym powinien być przede wszystkim zróżnicowany, dlatego że zapraszani goście mają różne upodobania kulinarne i nawyki żywieniowe. Firmie, która dba o swój wizerunek powinno zależeć na tym, aby nikt na imprezie nie poczuł się wykluczony oraz aby panowała dobra atmosfera, więc warto zadbać o dania zarówno dla smakoszy mięsa, jak i wegetarian. Warto uwzględnić w menu słodycze i desery dla łasuchów, nie zapominając przy tym o osobach prowadzących zdrowy styl życia, ceniących produkty bio. Jedzenie nie powinno być zanadto pikantne – warto uczulić firmę cateringową na to, by nie doprawiała potraw zbyt obficie. Jako aperitif można podać alkohol, jednak i wtedy uwzględniamy alternatywę dla gości niespożywających wysokoprocentowych napojów.
Forma podania jedzenia
Nie tylko rodzaje potraw i napojów w menu odgrywają dużą rolę, ale i forma w jakiej zostaną podane. Sam apetyczny wygląd jedzenia to zdecydowanie za mało jak na event firmowy – tu liczy się także kreatywność oraz strategia podania potraw. Catering na evencie firmowym warto serwować na szwedzkim stole – jest to forma niezwykle dogodna, ponieważ każda osoba, która ma ochotę na na przekąskę, może do niego podejść i wybrać to co jej odpowiada oraz zapoznać się z daniami. Branżowe bankiety wiążą się z nawiązywaniem nowych kontaktów, a co za tym idzie – częstym przemieszczaniem się po sali. Z tego powodu nie może zabraknąć przekąsek typu finger food, które z łatwością można wziąć w dłoń i skonsumować bez większego ryzyka zabrudzenia garnituru czy wieczorowej kreacji. Warto skorzystać z możliwości promowania firmy na wszelkie sposoby i poprosić organizatora cateringu o wykonanie babeczek bądź tortu z jej logiem. Niezależnie od tego czy zdecydujemy się na szwedzki stół czy inną formę podania jedzenia należy pamiętać o tym, aby nie zabrakło serwetek do wycierania dłoni, a także odpowiedniej zastawy. Podczas eventu firmowego kelnerzy powinni na bieżąco wymieniać zabrudzone talerzyki i sztućce gości, a także od czasu do czasu proponować ciepłe napoje takie jak kawa czy herbata.
Odpowiednia ilość przekąsek
Ostatnią ważną kwestią jest ilość dań serwowanych podczas eventu – nie należy z nią przesadzić, ponieważ mimo tego, że są istotne, to nie odgrywają głównej roli podczas eventu firmowego. Priorytetem jest zadbanie o odpowiednią atmosferę i zaplanowanie poszczególnych punktów w planie imprezy.
Jak widać catering na evencie firmowym powinien być bardzo przemyślany. Ze względu na dużą liczbę gości o różnych upodobaniach kulinarnych, musi mieć w swoim menu zarówno potrawy dla wegetarian, jak i smakoszy mięsa. Nie można zapomnieć również o odpowiedniej formie podania potraw oraz wysokiej kulturze obsługi gości – wszystko to ma wpływ na postrzeganie firmy oraz samopoczucie osób zaproszonych na event.